Nobel center, plan C

Pär Eliaeson, Mikael Askergren © 2020

Så var Nobel center på Blasieholmen definitivt ett avslutat kapitel. Surt att gnälliga och reaktionära krafter från strandvägssidan fick seger och kunde jubla. I grunden var platsen vid Nationalmuseum välfunnen, men den aktuella arkitektoniska lösningen inte tillräckligt bra och inte tillräckligt hållbar. Det hade absolut kunnat gå att göra ett mer varsamt tillägg i den högt värderade omgivningen, men det har vi lämnat nu.

Rätt snabbt har nu Nobelstiftelsen och staden kommit fram till en ny möjlig lösning: Nobel center (plan B) vid Slussen. En bra tanke, förutom att den nyskapade fastigheten framför KF-huset i sig är en dålig idé och aldrig borde ha föreslagits. Den är en fastighetsfinansiell nödlösning som i fast form som stad och arkitektur är alltför dålig. En excelarkitektur som gör en svag och urvattnad lösning för Slussen sämre. Och Nobelstiftelsen lyckades inte få fram en tillräckligt bra arkitektur förra gången, i ett betydligt enklare läge på Blasieholmen. Slussens komplexa kontext är mycket mycket svårare att jobba med. Det skaver fortfarande en hel del, med Nobel center, plan B.

Vi lanserar här en ny idé. Fast den är gammal. Mikael Askergren har i ett flertal artiklar från 2008 och framåt1-7 lagt fram idéer om att skapa en kulturell axel genom Stockholms innerstad med början vid Nybroviken via Sergels torg med slutpunkt vid stadshuset. Ett gaturegleringsförslag för ett bortglömt hörn av Stockholms city. Med plats för en kulturell märkesbyggnad som sällskap till det ensamma stadshuset. En ny klargörande platsbildning som effektivt och vackert knyter samman Kungsholmen och Norrmalm. Två tre flugor i en smäll. Tankar som både Gunnar Asplund, Cyrillus Johansson och PO Hallman haft tidigare. Man skall avsluta det man påbörjat.

Vi publicerar här ett urval av Askergrens tidigare material med fokus på den del av förslagets som innebär en förändring på kungsholmssidan tillsammans med några nya bilder som specifikt prövar tanken om ett Nobel center här. Varsågod: Nobel center, plan C.

Illustrationer

Fas 1 av gaturegleringen genomförd: plats för Nobelstiftelsens nya hus bereds i ett så gott som kvadratiskt kvarter (Kv. Glasbruket något förminskat), på gamla Karolinska institutets tomt bredvid stadshuset. En ny piazza vid Norr Mälarstrand skapas mellan Nobelstiftelsens nya hus i öster och gamla Kungliga Myntet i väster. Bildkälla flygfoto: Lantmäteriet/Eniro. Montage: Mikael Askergren. Bakgrundsfoto/vy från Södermalm: Pär Eliaeson.

Fas 2 av gaturegleringen genomförd: det nya citys nya esplanadsystem av huvudgator i en spänd båge hela vägen från Nybroviken i öster via Sergels torg och Centralstationen till den föreslagna nya gatan mellan Bolinders plan och Riddarfjärden i väster. Den nya gatan förbi Serafimerlasarettet möjliggör nya sätt att röra sig i och att använda sig av staden. Framförallt kommer de kungsholmsbor som lever och verkar längs Hantverkargatan och Norr Mälarstrand inte att känna sig lika avskurna från Stockholms city som de gör idag. Bildkälla flygfoto: Lantmäteriet/Eniro. Montage: Mikael Askergren.


Artikeltext (komplett) av Pär Eliaeson samt illustrationer (ett urval) med ackompanjerande bildtexter (Fas 1/Fas 2) av Mikael Askergren, ursprungligen publicerade i arkitekturtidskriften Kritik, Stockholm, nr 44-mars 2020. Pär Eliaeson är tidskriftens redaktör.

Mer från förlaget om ”Nobel center, plan C”: Pressbilder m.m.

Fotnoter

1 Den felande länken, tidskriften Arkitektur, nr 8-2008.

2 Man skall avsluta det man påbörjat, tidskriften Arkitektur, nr 3-2009.

3 Lägg framtidens storbibliotek i Kulturhuset! (Två tre flugor i en smäll), tidskriften Arkitektur, nr 8-2009.

4 Nya Brunkebergstorg: jag är skeptisk, askergrenblog.blogspot.com, 2010-02-03.

5 Nya Brunkebergstorg: jag är fortsatt skeptisk, askergrenblog.blogspot.com, 2010-02-11 samt Kritik nr 35-december 2017.

6 Tillgänglig stad. Flanörstråk och kollektivtrafik skapar ett mer levande Stockholm (Serafimergenombrottet), Dagens Nyheter, 2011-06-11.

7 Tegelbackselände?, askergrenblog.blogspot.com, 2010-09-26.

<<