En fotonovell om anständighet, stil och hyfs

Mikael Askergren, Bella Rune, Jakob Wästberg © 1999

Klä på dig mer än du brukar i sommar.

När detta skrivs är vädret vackert, men såpass svalt att man gärna har tröja eller jacka på sig utomhus. Man slipper gå och frysa i bylsiga vinterkläder men kan ändå vara fullt påklädd utan att svettas.

Illustration
Illustration
Illustration

När det blir varmare klär man sig lätt för varmt om man inte aktar sig, i synnerhet om man inte vill se för slapp och lantlig ut. Och det vill man ju inte.

Svalt väder har också den fördelen att alla andra på stan också har kläder på sig. Man slipper se en massa nakna lår och överarmar i shorts, kortärmat, ärmlöst eller – värst av allt – brottarlinne. Stockholmare börjar klä sig som turister även på jobbet och på restaurang så fort temperaturen når 18-gradersstrecket.

Och det är inte någon njutning att från maj till september ständigt vara utsatt för en ändlös parad av naket kött vart man än vänder sig. Nej, inte heller gympojkars och tonårsflickors perfekta kroppar är njutbarare att skåda än medelstockholmarens. Det är helt enkelt stillöst att ha för lite kläder på sig när man vistas på gator och torg eller på lokal.

Inne i stan ska man inte klä av sig. Även om det är varmt väder går det att klä sig med stil.

När jag av en händelse tar upp detta ämne med Bella Rune (konstnär) faller hon mig genast i talet. Vi tycker precis likadant, visar det sig. Folk klär sig för naket på stan! Usch! Och hon berättar hur stolt hon var över hur maken Jakob Wästberg (fotograf), den sommaren då de tillsammans reste till Aten (samma sommar som folk i Grekland dog av värmeslag på löpande band), aldrig hade annat på sig än hellånga svarta Levi’s och svart tröja med polokrage. Och Jakob bekräftar Bellas påståenden. Det är ju snarare så att det hellånga skyddar mot sol och mot höga temperaturer, fyller Jakob i.

Gör dig själv och dina medstockholmare en tjänst: klä på dig ordentligt i sommar. Försök också att inspirera dina lättklädda vänner. Den som har mest kläder på sig i sommar vinner!


Bildreportage i Svenska Dagbladet den 18 juni 1999.
Koncept: Mikael Askergren, Bella Rune, Jakob Wästberg
Text: Mikael Askergren
Foto: Jakob Wästberg shampoodle.com
Framför kameran: Mikael Askergren, Bella Rune, tiken Agnes
Bilförare: Thomas Ekström, Malin Pappila
Tack till: Taxi Stockholm, Restaurang Tennstopet

Föregående | Hem | Nästa